RELEASEDATUM
28 september 2000
LAND
Nederland
TAAL
Nederlands
DUUR
115 minuten
BEZOEKERSAANTAL
38.646.

..
 
 
 
 
Wilde Mossels

HET VERHAAL


‘Eéne keer wa durreve, da stel geen dônder veur, je mottet altiet tweej keer doehe, om zeker te wete adajje’ t écht durft!’,zegt Leen (Fedja van Huêt) als zijn vriend Daan hem uitdaagt om met z’n zelf verbouwde oude Harley over de sluis te springen.

De getormenteerde maar charismatische thrillseeker Leen slentert met z’n onafscheidelijke vrienden Daan en Jacob door het uitgestorven hoofdstraatje van hun woonplaats, een vissersdorp op een Zeeuws eiland. Een gemeenschap waar al sinds jaar en dag niets is veranderd. Leen wil het wél anders doen. Hij wil zich ontworstelen aan zijn beklemmende bestaan, gelijk de leeuw op de vlag van Zeeland met het onderschrift Luctor et Emergo, ‘ik worstel en kom boven’. Maar, Leens karakter ‘zit hem niet mee’. Leen is een tragische anti-held, een Zeeuwse Hamlet.

De jongens maken toekomstplannen en doden de tijd met racen over het eiland, muziek maken en wilde feesten in de plaatselijke motorclub. Leen is de leider. Hij sleept zijn vrienden Daan en Jacob mee in stoer gedrag en koestert toekomstdromen die een stuk verder reiken dan de grenzen van het desolate eiland, dat als enig vertier de wekelijkse gang naar de kerk en het jaarlijkse mosselfeest te bieden heeft. De jongens voelen zich gevangen en willen losbreken. Toch is er wel plaats voor ontluikende romantiek. Leen weet, op een heel eigen manier, niet goed raad met de roodharige Janine. En de jongere Jacob valt op de Iranese schone Atash.

Om los te breken uit zijn milieu en de ban van zijn moeder, klampt Leen zich vast aan een fake-doel, ingegeven door een merkwaardige Ier. Is Leen in staat zijn onbevredigende leven te ontvluchten en zijn dromen te verwezenlijken?


TRAILERCAST
Fedja van Huêt (Leen), Frank Lammers (Daan), Frederik Brom (Jacob), Will van Kralingen (Noortje), Josse De Pauw (Wannes), Angelique de Bruijne (Janine), Melek Karasu (Atash), Martin Dunne (Nowhere man), Hans Veerman (Rinus), Freark Smink (Bert), Marina de Graaf (Diana), Malou Elshout (Esmeralda), Manuel Dijselinck (Knecht), Erik Holm (Volkert), Roos Blok (Bobby), Blaine Cartwright, Nashville Pussy, Ruyter Suys, Tanja Heintjes, Jeremy 'Remo' Thompson, e.a.


CREW
Regisseur
Erik de Bruyn
Producent(en)
Argus Film Produktie
Scenario
Erik de Bruyn
Camera
Joost van Gelder
Muziek
David van der Heyden


EXTRA INFO
De film heeft als internationale titel 'Wild Mussels' en werd onder andere vertoond op de internationale filmfestivals van Moskou, Washington D.C., Dublin, Kiev, Tallinn, Mannheim-Heidelberg en Gent. De Franse filmtitel 'Moules Sauvages' is ook terug te vinden op internet.

De film werd opgenomen in het dorp Bruinisse en meerdere locaties op het Zeeuwse Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland en Tholen waar het verhaal zich ook daadwerkelijk afspeelt en ging in première op het Nederlands Film Festival en was ook te zien op het Film by the Sea-festival.
De DVD is inmiddels geremasterd en door A-Film uitgebracht in hun Quality Series.

Wilde Mossels heeft de volgende prijzen gewonnen:
Russische film critici award: Best European Film 2001
Nederlandse film critici award: Beste Film 2000
CJP aanstormend talent award (Erik de Bruyn
Aanmoedigingsprijs Amsterdams Fonds voor de Kunsten

 
HET BOEK

n.v.t.


MUZIEK/SOUNDTRACK
RECHTEN EN COPYRIGHTS
Alle rechten van de getoonde informatie en afbeeldingen zijn in handen van: Argus Film Produktie & Erik de Bruyn


BRONNEN
FilmTotaal.nl, IMDB, Erik de Bruyn, Wikipedia
social media twitter facebook